Specialisaties op het gebied van: personenrecht, familierecht en jeugdrecht.
Nivalis Advocatuur richt zich volledig op het Personen- en Familierecht alsmede het Jeugdrecht. Hieronder vallen de volgende specialisaties:
Echtscheiding
Eenzijdig als gemeenschappelijk - Als u en uw partner uit elkaar gaan dienen er een hoop zaken geregeld te worden. De echtscheiding moet uitgesproken worden en er dienen afspraken te worden gemaakt over de verdeling van de gemeenschap, alimentatie alsmede over de invulling van de zorg over eventuele kinderen. Ook als u niet getrouwd was, maar wel een gemeenschappelijke huishouding voerde, dienen er afspraken te worden gemaakt over verdeling van gemeenschappelijke goederen.
Als u getrouwd bent, dan moet u voor een echtscheiding naar de rechter. Er wordt dan namens u een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Een advocaat is daarbij verplicht. Een verzoek tot echtscheiding kan op gezamenlijk of eenzijdig verzoek. Een gezamenlijk verzoek is mogelijk als u samen met uw aanstaande ex-partner in staat bent om afspraken over de gevolgen van uw scheiding te maken. Als het maken van afspraken niet tot de mogelijkheden behoort of uw partner is het niet eens met de scheiding, dan kan er een eenzijdig verzoek worden ingediend bij de rechtbank.
Hoe lang een echtscheidingsprocedure duurt is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Moeten er beslissingen worden genomen over de kinderen, de onderhoudsbijdrage voor de kinderen en/of uzelf, de verdeling van een woning en andere bezittingen.
Omdat een echtscheidingprocedure lang kan duren, kan het in sommige gevallen wenselijk zijn dat er tijdelijke beslissingen door de rechtbank moeten worden genomen in afwachting van de uitkomst van een echtscheidingsprocedure. Deze beslissingen kunnen betrekking hebben op de toevertrouwing van de kinderen aan een van de ouders, het tijdelijk gebruik van de echtelijke woning en de voorlopig te betalen onderhoudsbijdrage(n). Een dergelijke procedure wordt een voorlopige voorzieningenprocedure genoemd. Op het moment dat er een voorlopige voorziening wordt opgestart bij de rechtbank, dan dient de rechtbank in beginsel deze zaak binnen zes weken te behandelen door een zitting te laten plaatsvinden, waarna binnen twee weken een beslissing volgt. Deze beslissing zal dan van kracht zijn tot het moment dat er in de echtscheidingsprocedure definitieve beslissingen zijn genomen.
Boedelscheiding
Eenzijdig als gemeenschappelijk - Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, gaat u gemeenschappelijke bezittingen verdelen en gaat u afspraken maken over de betaling van schulden. Daarbij is van belang of u bent gehuwd met of zonder het maken van huwelijkse voorwaarden of dat er sprake is van een samenleving, al dan niet met een samenlevingsovereenkomst.
Wanneer u met elkaar bent gehuwd zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, bent u gehuwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden, ook die van voor de huwelijkssluiting, van u en uw partner zijn en waarover afspraken gemaakt moeten worden.
Bent u getrouwd op of na 1 januari 2018 en heeft u geen huwelijkse voorwaarden laten maken, dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. In dat geval vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap. Alleen de bezittingen en schulden die voor het huwelijk van u samen waren en de bezittingen en schulden die gedurende het huwelijk zijn ontstaan vallen in de gemeenschap. Deze zullen tijdens de echtscheiding moeten worden verdeeld.
Bent u niet gehuwd, maar woont u samen, al dan niet onder het maken van het samenlevingsovereenkomst, dan zult u afspraken met elkaar moeten maken over de gezamenlijke bezittingen en schulden op het moment dat u uit elkaar gaat.
De afspraken die u met elkaar maakt, kunnen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een vaststellingsovereenkomst. Op het moment dat u niet in staat bent om met elkaar afspraken te maken, dan kan er namens u een zogenaamde boedelscheidingsprocedure worden gevoerd bij de rechtbank.
Alimentatiezaak
Wanneer u gaat scheiden, dan moet u samen een financiële regeling afspreken voor de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Dit wordt ook wel kinderalimentatie genoemd. De kinderalimentatie dient te worden betaald tot 21 jaar en mag vanaf 18 jaar rechtstreeks aan het kind zelf worden voldaan, tenzij u met uw ex-partner hier andere afspraken over heeft gemaakt. De kinderalimentatie is onderworpen aan de wettelijke indexering. Dit betekent dat het alimentatiebedrag jaarlijks wordt verhoogd met een percentage. Hoe hoog deze stijging jaarlijks is, hangt af van de indexeringspercentage. Deze wordt ieder jaar vastgesteld in november door de overheid.
Bent u gehuwd, dan kunt u ook aanspraak maken op een bijdrage voor u zelf in de vorm van partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie is afhankelijk van het jaar waarbinnen de bijdrage is vastgesteld of is overeengekomen. Sinds 1 januari 2020 gelden namelijk andere regels en is de duur afhankelijk van een aantal omstandigheden.
Wij kunnen u helpen bij het maken van een berekening en adviseren bij de totstandkoming van alimentatieafspraken. Daar waar nodig voeren wij uiteraard ook juridische procedures bij de rechtbank als er een alimentatiebedrag moet worden vastgesteld of dit moet worden gewijzigd.
Afstamming, ouderschap en erkenning
Als uw kind geboren wordt, bent u soms niet direct juridisch ouder van het kind. Het juridisch ouderschap heeft een aantal gevolgen zoals dat u elkaars erfgenaam wordt, recht heeft op omgang en op informatie over het kind. Daarnaast is het juridisch ouderschap ook bepalend voor de achternaam en nationaliteit van het kind. Ook is het van belang om te realiseren dat als u juridisch ouder bent van een kind, u de verplichting hebt om voor het kind te zorgen, ook financieel.
Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan staat automatisch het vaderschap van de binnen het huwelijk geboren kinderen vast. Andersom geldt het zo, dat als u niet gehuwd bent eerst erkenning van het kind nodig is voordat het vaderschap vaststaat, waarvoor toestemming van de moeder nodig is. Soms worden partijen het niet eens over de erkenning. In dat geval kan er een procedure worden opgestart bij de rechter waarbij om vervangende toestemming voor de erkenning wordt gevraagd. De toestemming van de rechter vervangt dan de toestemming van de moeder, waardoor het vaderschap alsnog kan worden vastgesteld.
Het kan ook voorkomen dat het ouderschap onterecht is vast komen te staan. In dat geval zal ook een procedure opgestart moeten worden, waarin de rechterbank wordt gevraagd om het vaderschap te ontkennen. In deze en andere afstammingssituaties kunnen wij u helpen.
Gezag
Over binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren kinderen oefenen ouders automatisch samen het gezag uit. Na een echtscheiding blijven ouders in beginsel samen het ouderlijk gezag uitoefenen.
Als een kind buiten het huwelijk wordt geboren, dan heeft alleen de moeder uit wie het kind is geboren het ouderlijk gezag. Als u dan toch gezamenlijk gezag wilt uitoefenen over uw kind, dan dient u dit samen te regelen middels een aantekening in het gezagsregister. Het kan zijn dat het u niet lukt om dit samen te regelen, bijvoorbeeld omdat u het samen niet eens bent. In dat geval kunnen wij voor u een verzoek indienen bij de rechtbank. Ook kunnen wij u bijstaan indien u verweer wenst te voeren in een dergelijke procedure. Sinds 1 januari 2023 is het zo dat erkenning van een kind automatisch ook gezag oplevert, zodat een aantekening in het gezagsregister in die situatie niet meer nodig is.
Wanneer u gezamenlijk gezag heeft over uw kind, maar u heeft de wens om alleen met het gezag te worden belast, dan dient u hierover een procedure op te starten bij de rechtbank. In dat geval kunnen wij deze procedure voor u opstarten. Ook is het mogelijk dat wij namens u verweer voeren in een dergelijke procedure die door de andere ouder is opgestart.
Binnen het gezamenlijk gezag van ouders kunnen conflicten ontstaan bij het nemen van belangrijke beslissingen. Denk daarbij aan het verkrijgen van toestemming voor een buitenlandse vakantie, het aanvragen van reisdocumenten, aangaan van medische behandelingen of inschrijving op een school. In die gevallen kan aan de rechter om vervangende toestemming worden gevraagd. Ook in het kader van deze procedures kunnen wij u uiteraard bijstand verlenen.
Omgangsregeling
Als partijen uit elkaar gaan, dient er bepaald te worden bij welke ouder de kinderen het hoofdverblijf zullen krijgen. Met de andere ouder en de kinderen zal dan een contactregeling afgesproken moeten worden. Als u gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap heeft gehad, is het verplicht om deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. Als partijen hier niet uit komen, dan neemt de rechter een beslissing.
Als u niet gehuwd bent geweest, maar wel samen kinderen heeft, dan moet ook een ouderschapsplan worden opgesteld. In dat geval loopt er geen echtscheidingsprocedure bij de rechtbank en wordt dus het ouderschapsplan ook niet direct bekrachtigd door de rechtbank. Dit is geen probleem, aangezien een ondertekend ouderschapsplan ook rechtsgeldig is. Dit is uiteraard wel mogelijk en hierbij kunnen wij u helpen.
Soms kunnen in het kader van de contactregeling discussies ontstaan. In dat geval kunnen wij u helpen om toch samen tot afspraken te komen en zo nodig procederen we.
Het kan ook zo zijn dat u wel afspraken hebt vastgelegd, maar dat iemand zich hier niet aan houdt of dat u graag zou zijn dat de afspraken worden aangepast. Soms kan het ook in het belang zijn van het kind om een omgangsregeling te schorsen. Ook in deze gevallen kunnen wij u bijstaan.
Jeugdbeschermingsrecht
Uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen - Ouders en kinderen kunnen soms te maken krijgen met kinderbeschermingsmaatregelen. De rechtbank legt dan veelal op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming, een kinderbeschermingsmaatregel op. Dit kan zijn een ondertoezichtstelling, maar ook een uithuisplaatsing.
In het geval alleen een ondertoezichtstelling wordt opgelegd blijft u het gezag over uw kind zelf uitvoeren en blijft uw kind ook thuis wonen. U krijgt in dat geval wel te maken met een gecertificeerde instelling. Deze houdt gedurende de ondertoezichtstelling toezicht en zet passende hulp in. De ondertoezichtstelling is tijdelijk en dient dan ook telkens verlengd te worden. Wij kunnen u bijstaan in deze procedures bij de rechtbank en namens u verweer voeren.
Soms kan het voorkomen dat de Raad voor de Kinderbescherming van mening is dat het kind niet meer thuis kan wonen. In dat geval wordt in het kader van de ondertoezichtstelling een uithuisplaatsing verzocht. Ook deze beslissing moet telkens verlengd en dus opnieuw getoetst worden. Dit kan een heftige beslissing zijn voor ouders en ook in dit kader staan wij u graag bij.
Internationaal privaatrecht
In situaties waarin buitenlandse aspecten een rol spelen, zal dit van invloed zijn op de echtscheidingsprocedure. In een situatie waarbij partijen een buitenlandse nationaliteit hebben, al dan niet naast de Nederlandse nationaliteit, zal dit gevolgen hebben voor de uitkomst van de procedure. Zo zal eerst de vraag moeten worden beantwoord of de Nederlandse rechter bevoegd is om de echtscheiding te behandelen. Dit is niet alleen afhankelijk van de nationaliteit van partijen, maar ook van de vraag of (een van) partijen in Nederland woont en hoe lang hij of zij in Nederland woont. Daarna zal het toepasselijk recht moeten worden onderzocht. Het toepasselijk recht geeft antwoord op de vraag welk recht van toepassing is bij de beoordeling van het verzoek tot echtscheiding en de daarmee samenhangende nevenvoorzieningen die worden verzocht.
Bij een internationale scheiding proberen wij zoveel mogelijk de exacte situatie en voorgeschiedenis in kaart te krijgen. Daarmee kunnen wij een antwoord geven op de vraag of de Nederlandse rechter bevoegd is en zo ja welk recht er zal worden toegepast bij de beoordeling van de verschillende verzoeken. Dit doen wij aan de hand van Verdragen, Europese Verordeningen en Nederlandse wetgeving.
Internationale kinderontvoering
Als een ouder samen met een kind wil verhuizen en er sprake is van gezamenlijk gezag, dan dient hiervoor toestemming te zijn van de andere ouder. Soms wil een ouder samen met het kind verhuizen naar het buitenland en wordt hiervoor geen toestemming gegeven. Als de ouder het kind dan toch meeneemt naar een ander land, in strijdt met het gezagsrecht van de achterblijvende ouder, dan is er sprake van internationale kinderontvoering. In dat geval is het belangrijk dat snel geschakeld wordt, zodat het kind zo snel mogelijk naar huis kan. Er dient dan een teruggeleidingsprocedure gestart te worden bij de rechtbank in Den Haag. Wij kunnen u hierin bijstaan. Dit geldt ook voor gevallen waarin het kind wordt ontvoerd vanuit een ander land naar Nederland.
Andersom, kunnen wij u ook bijstaan indien u toestemming wil van de andere ouder voor een verhuizing, maar deze toestemming niet krijgt. In dat geval kunnen we de rechter vragen om vervangende toestemming te verlenen voor de verhuizing.